Recept voor stadsgat gevuld met kunst op een bedje van liefdewerk

Zet “te koop” bij een bank en verkoop hem niet. Breek alles er uit tot de vloertegels toe. Sloop het water er uit, de warmte en de stroom. Sjouw massa’s grint, cement en zand naar binnen om van voor af aan te beginnen. Doe dat niet. Laat de ruïne leeg staan en verlies rente op rente. Vraag misschien wel teveel. Vraag zeker te veel. Vraag ook voor verhuur te veel in deze tijd. Geef iedereen de schuld van dit gat in de straat. Ga met collega-vastgoedbazen met de rug naar de stad en de armen over elkaar je gelijk staan halen, maanden, jaren. Er komen steeds meer gaten in de stad. Want de eigenaars willen geld zien.

Luister naar een dynamische krullenbol van begin veertig. Idiote broek maar hij weet wat hij wil. Hij wil jouw bank. Voor vrijwel niks nog wel! Onze mooie, lege bank! Gepokt en gemazeld maak je een contract, een contract met maren. Als de bank om 23.41 uur verkocht wordt, moet hij er 23.51 uur uit zijn met z’n kunst. Geen probleem, zegt krullenbol. Contract getekend. Zowaar borgsom op tijd betaald. Veertien kunstenaars of beter gezegd de bestuursleden van die veertien kunstenaars, krullenbol voorop, sjouwen veertien ton bouwmateriaal en tien gepantserde deuren het pand uit, de tuin in, de kelder in. Mollen minstens één stofzuiger op die pokdalige vloer. Boorhameren zich een hernia in de strijd met  plafondbeton, waar spots aan latten komen. Krullenbol en een serieuze vriend lassen een tafel van tien meter. Strak! Hangen er closetpotachtige lampen boven. Koel! Kunst er in, duizend mailtjes er uit. Opening vol, iedereen er bij, iedereen blij. Dikke 8 van de kranten. Dank je wel ondernemers-die-toch-naar –kunstenaars-geluisterd-hebben! Hulde  krullenbol-voorzitter! En dank bij voorbaat, let wel bij voorbaat, gemeente Wageningen en ware ondernemers, voor het in de toekomst wéér naar ons luisteren. In 2010 en verder. En voor nu: “Stadsgat met kunst op een bedje van liefdewerk” ofwel de expositie “Anders Bekeken” is nog elk weekend te genieten tot 15 februari, aan Bergstraat 24 in Wageningen. Inlichtingen: http://www.beroepskunstenaars.nl.

Laurens van der Zee is dichter en muzikant,  en bestuurslid van het thuisloze Platform Beroepskunstenaars Wageningen. Als columnist schrijft hij op persoonlijke titel.

SLUIT
SLUIT