We spreken af bij de koe

Wie zegt dat hij afspreekt bij een koe zal niet voor vol worden aangezien. Maar in Wageningen kan dat. Daar staat een levensgroot dier op de hoek van de Bergstraat en de Bevrijdingsstraat. De boerderij in kwestie is de kaasspeciaalzaak ’t Zuivelhoekje. Het is hun enige koe en ze is van plastic, wat betekent dat ze bijscharrelen met eigen kaas wel kunnen vergeten. Toch is die koe belangrijk want veel buitenlanders spreken daar af. Met name bij studenten en wetenschappers uit Latijns Amerika is la vaca populair. Ze laten zich er ook graag bij fotograferen.
Zo zijn er in Wageningen meer afspreekpunten, je merkt dat vooral bij evenementen. “We zien elkaar bij de bank”, “Ik ben bij de omgevallen boekenkast”, “Ik zie je bij de fontein”, het zijn allemaal plekken die de mensen kennen en waar het goed afspreken is als je niet direct tot een consumptie wilt worden verplicht bij een afspraak in een café. Die fontein, dat is natuurlijk de fontein op de Markt met dat beeld van Berkhemer in het midden.
Die omgevallen boekenkast vind je niet bij Kniphorst of bij Bruna. Nee, het is het kunstwerk in het gazon naast de kinderboerderij. De officiële naam is “Beweging in de ruimte II”, een beeld van Piet Killaars, een tijd terug nog opgeknapt dus een niet te missen spierwit baken in een mensenzee. “We zien elkaar bij Beweging in de ruimte twee van Piet Killaars” is nogal een mond vol dus maken wij, taalmakers, er iets aardigs van.
Tenslotte nog die bank. Kijk op 5 mei eens achter Junushoff bij het minst uitgebate, mooist gelegen terras van heel Wageningen. Daar staat een imposante bakstenen bank uit het einde van de 19e eeuw, in april 2014 nog gerestaureerd. Er staat “Hulde aan D. Vreede 1819 – 1886” op, als eerbetoon aan Dirk Vreede die veel geld en energie in onze stad heeft gestoken. Op het Bevrijdingsfeest zijn jongeren niet bij die bank weg te slaan, ze spreken er af of zetten er hun spullen neer en als je na een uur terugkomt zitten ze er nog. En nu we het toch over banken hebben: op de Campus is het al precies hetzelfde. Daar is op het gazon een grote houten bank in de vorm van een vraagteken geplaatst, een geschenk van de vereniging WUgenoten. En waar worden tijdens Introductiedagen en andere evenementen tafeltjes, stoeltjes en infostands omheen geschoven, als een natuurlijk ankerpunt? Juist!

Laurens van der Zee

SLUIT
SLUIT