Slechte politiek-slechte kunst

Wilders Fitna

De boodschap is eenzijdig. Maar de vorm getuigt ook nog eens van slechte kunstzinnige kwaliteiten. In gedachten roep ik hem op het matje: “Ik weet niet of je die ambitie had, maar als je je waagt aan een uitstapje, duik er dan helemaal in. Het betere plak-en knipwerk heet gewoon stelen. Je verhaallijn is niet verrassend. En je compositie en belichting en je gekozen lettertype saai. Wil je dat nooit meer doen? Dat wekt afstomping van de fantasie op.”
Goed. En waar ging het over?
De moslims die een enkele tekst letterlijk aanhalen om hun daden te verantwoorden worden in zijn politieke strijd ingezet om de uitspraken te verantwoorden. En om een hele groep mensen aan te vallen.
Het lijkt me zo irritant om elke keer als moslim weer op te komen draven en om op domheid te moeten reageren.
Debat. Wanneer komt dat debat? Ga ik er toch over nadenken door je enigszins ongenuanceerde uitspraken en je advocaat van de duivel spelen.
Is dit nu het enige wat er in Nederland speelt? Of heeft hij het zo goed gespeeld dat hij alle aandacht krijgt?

Ik weet het. Elke religie kent zijn groepen. En elke groep kent mensen. En iedereen heeft zijn eigen versie van een eeuwenoud boek.
Heb je wel eens aan die optie gedacht Geert? Dat er verschillen binnen religie zijn. En dat er verschillen zijn in landen? Dat veel mensen uitwassen willen bestrijden? Maar het kind niet met het badwater weg willen gooien.
En dat jouw toekomstvisie aan het einde van de film toch enigszins eenzijdig is?

Ik wil me niet met politiek bezig houden. Maar ik kan er niet omheen. Ik stel een Wilders-Make over voor. Als men door plastische chirurgie en training en een nieuw kapsel zelfvertrouwen krijgt en men daar stellig in wil geloven, kunnen we hem dan niet het uiterlijk van een wijs doorleefd man geven die genuanceerd kan denken?

“Hoe waren de jaren zeventig en tachtig voor een christen in Dordrecht?” Vraag ik aan mijn ouders. Ik probeer me een voorstelling te maken van een wereld die verandert. In ieder geval de belevingswereld. Ik probeer me een voorstelling te maken van een geloof dat overeind wil blijven. Was de kritiek anders? Heftiger? Heeft een politicus wel eens een voorstel gedaan om de bijbel te verbieden? “Zijn er wel eens kerken besmeurd? Of is er tijdens het spelen van het orgel op hele noten een inval gedaan door een nieuwe beweging? Marcherend en leuzen roepend?” Mijn fantasie slaat op hol. Mijn vader schudt zijn hoofd. “Nooit. De collectezak is weleens gestolen.” Dat heeft weinig met opvattingen te maken. Dat heeft met geldgebrek te maken.
Afgevallen. Diep religieus. Mijn hoofd tolt een beetje.

Maar ja. Geert heeft stemmers. Ik maak me ook zorgen. Dat klopt. Ik maak me zorgen om de na�viteit van mensen die problemen niet erkennen en niets willen oplossen en denken dat alles vrede is. En ik maak me zorgen om mensen die het erger maken dan het is en alles over een kam scheren. Daar maak ik me zorgen om. En tegelijkertijd maak ik me zorgen om het visuele misbruik van een slecht geblondeerd kapsel die elke keer in beeld verschijnt en dan ook nog een kunstvorm misbruikt.
Maar ja, als een kunstvorm misbruiken het grootste minpunt van dit verhaal zou zijn, dan zou ik me eigenlijk helemaal niet druk maken over een talentloze uiting.
Dan zou ik hem naar een filmcursus sturen. Niet dat hij naar mij zou luisteren.
Maar naar wie luistert hij wel eigenlijk?

1 gedachte over “Slechte politiek-slechte kunst”

  1. ..weer een columnist die meehuilt met de wolven in het bos…

    Wilders verdient geen lof voor het over één kam scheren van alle moslims. Ook niet voor het presenteren van plaatselijke oplossingen, lees grenzen sluiten, voor internationale problemen.
    Maar wel verdient hij lof voor het opkomen voor het recht om kritiek te kunnen hebben op de islam, of welke godsdienst dan ook.
    Dit is het centrale issue hier; en behoorlijk essentieel.
    Nietsche schreef 200 jaar geleden al dat ie het christendom een achterlijke godsdienst vond. En wanneer je dat vind, van welke godsdienst of ideologie dan ook, dan moet je dat kunnen schrijven, ook nu.

Reacties zijn gesloten.

SLUIT
SLUIT