Solidariteit

Wat een solidariteit.

De menselijkheid is zeer alert.
Nederland is wakker en ook alert.

Wageningen net zoals altijd nog alerter.

Wat een verzet tegen oorlog !

Wat geweldig dat wij met allen tegen zijn. Wat idioot dat in de 21e eeuw een land, een machthebber, een persoon of een elite, de vrede op de wereld in gevaar kan brengen.
Ik slaap al jaren niet goed en de laatste tijd nog slechter.
Ik had een nachtmerrie dat ik snel moet tanken om weg te kunnen rijden. Om met mijn familie ver weg te blijven van een atoombom die op ons gericht was.
Zelfs heb ik gisteren een grap gemaakt met mijn zusje in Iran, een zwartgallige grap, dat ze klaar moeten staan om mijn familie, mijn buren, mijn vrienden en dierbaren uit Wageningen een gastvrije ontvangst moet aanbieden als hier de oorlog uit de hand zou lopen.

Nog verder dromend om wijk en dorp in het noorden in Iran voor te bereiden om een Nederlands vluchtelingen kamp te maken.
Het kan zo gebeuren met een verkeerde zet in het huidige schaakspel, schaak, mat.

Maar dat is niet mijn enige zorg, mijn zorg is het hedendaagse beleid, dat mij nog meer pijn doet.
Ineens is alles open.
Ineens is er ruimte en ineens is Nederland niet vol en ineens werken alle gemeentes mee.

Ik en mijn gezin zijn een van de eerste families die vluchtelingen uit Oekraïne in ons huis onderdak hebben aangeboden, familie leden uit Kiev.

Mensen zijn mensen, ongeacht kleur, ras en afkomst.

Maar hoe kan het in godsnaam dat voor heel veel derde wereld landen die ver van ons vandaan zijn en niet hetzelfde geloof en niet dezelfde huidskleur hebben, het anders gaat lopen dan deze hedendaagse solidariteit.

Ik waardeer zeer de betrokkenheid en enorme help aan onze Oekraïense vluchtelingen.
Maar met heel veel respect voor iedereen : dit voelt niet goed en hiervan word ik niet vrolijk en helaas met tranen in mijn ogen.

Wat wij nu aan het doen zijn is prachtig maar dat moet niet verschil maken.
Gelijkwaardig,  rechtvaardig en menselijk.

Ik was zeer trots dat in no time zoveel mensen tegenover Hotel de Wereld de Vrede liedjes gingen zingen afgelopen zaterdag. Zelfs met geel blauwe vlaggen.

Ik was er ook een van, maar dit moeten wij vaker doen en niet omdat het dichterbij ons is, of in Eritrea of Afghanistan of Yemen of in Oekraïne is, moet geen verschil zijn.

Ik ben zelf in september even in Harskamp geweest en het is prachtig dat onze koning ook nu daar geweest is maar ik had hem graag willen zien wanneer Afghanen daar waren.

Het is geen verwijt naar iemand maar een feit. Als wij voor een rechtvaardige wereld zijn, moeten wij ook de juiste stappen nemen en iedereen gelijkwaardig behandelen.

Dan pas kunnen wij zorgen voor vrede op aarde en met heel veel trots, bevrediging festival vieren in onze stad van de bevrijding. In Wageningen de stad van Vrijheid.

Maandag 14 Maart Wageningen, Masood Eslami

SLUIT
SLUIT